O festivalu

Room 100

O festivalu

Split će u rujnu 2020. dobiti svoj mali, ali ponosni, prvi festival suvremenog cirkusa. Festival neobičnih obitelji okupit će umjetnike iz tri država kroz šest predstava koje će u intenzivnom četverodnevnom programu splitskoj publici prikazati vrhunske monade cirkuskih obitelji iz cijele Europe. Nije slučajno da se ova karavana iskrcala baš u Splitu. Znaju za grad kroz 10 godina rada suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i 5 godina rada HALE 100, rezidencijskog prostora za suvremeni cirkus koji je do sada ugostio 60 umjetnika i više od 50 različitih programa. Stoga je prva edicija ovog festivala prilika da se proslave ovi jubileji u krugu najšire moguće obitelji. A to je samo početak.

Festival se svojom programskom selekcijom želi prezentirati kao okupljalište umjetnika i publike željne visoko kvalitetnih, inovativnih, kritičnih i angažiranih predstava suvremenog cirkusa. Prostori Doma mladih, Ljetnog kina Bačvica i centra grada poslužit će kao mjesta stvaranja intimnog odnosa između umjetnika i publike, one postojeće i one nove koja će se tek upoznati sa svijetom suvremene cirkuske umjetnosti, njezinim razvojem, značajem, žanrovima i trendovima.

Festival nosi naziv „Festival neobičnih obitelji“ referirajući se na kreativnu i složenu zajednicu cirkuskih umjetnika i njihove publike. Suvremena cirkuska umjetnost je puno više od same umjetničke forme. Specifični zahtjevi za fizičkom spremom, karakter interdisciplinarnosti između izvedbene i konceptualne umjetnosti, kao i uvjeti produkcije, često obilježavaju, ne samo rad, nego i život cirkuskih umjetnika. Iz tih razloga nastaje energična, intimna i prisna suradnja među članovima kolektiva. Magija cirkusa nastaje kada se ta energija prenese na publiku. Cilj ovog festivala je stvoriti upravo taj efekt i razbiti barijere između publike i izvođača, grada i cirkuskog šatora, obitelji kao zajednice i nužnosti. Granice tijela i uma zajedničke su svima, cirkuski umjetnici samo pretvaraju te granice u kreativni proces izražavajući kroz njih metafore svakodnevnog života. Svojim nazivom ovaj Festival prepoznaje složenost i intimnost svakodnevnih ljudskih odnosa te želi otvoreno razgovarati o svim različitim aspektima životnih odabira koje na kraju od svih nas čine „cirkusante“ u vlastitim okruženjima.

Antonia Kuzmanić, umjetnička direktorica Festivala

O nama

ROOM 100 je međunarodno nagrađivani suvremeni cirkuski kolektiv iz Splita osnovan od strane Antonije Kuzmanić i Jakova Labrovića 2010. godine. ROOM 100 bavi se produkcijom i distribucijom angažiranih predstava suvremenog cirkusa, performansa i ostalih umjetničkih radova kolektiva, upravlja HALOM 100 – rezidencijskim prostorom za istraživanja u suvremenoj cirkuskoj umjetnosti, ugošćuje međunarodne suvremene cirkuske umjetnike na izvedbama predstava, rezidencijama i radionicama, realizira program filmskih projekcija “Kino Cirkus” u pet hrvatskih gradova i provodi niz drugih projekata za razvoj publike u sektoru umjetnosti suvremenog cirkusa. ROOM 100 je partner na projektima “Circus Without Circus” i “circusnext PLaTFoRM” koji se sufinanciraju od strane Europske komisije kroz program Kreativne Europe te je članica Circostrada mreže (Antonia Kuzmanić članica je upravnog odbora Circostrade od 2018.g.)

Tko je tko


Antonia Kuzmanić
Umjetnička direktorica i izvršna producentica


Jakov Labrović
Asistent produkcije i selekcija programa


Anja Ostojić
Asistentica produkcije i voditeljica industry programa


Antea Vrdoljak
Ured za goste


Ana Nevešćanin
Ured za goste i voditeljica dječjeg programa


Franko Sardelić
Glavni tehničar festivala


Vanael Marin
Stažist


Trli Brli kolektiv
Vizualni identitet


Trli Brli kolektiv
Vizualni identitet

važne obavijesti

Ulaznice možete kupiti u WEBshopu, na Entrio prodajnim mjestima ili u festivalskom uredu (od 20:30 do 21:30) na dan izvedbe.Molimo vas da pazite na mjere socijalne distance i izbjegavate stvaranje gužvi.pratite nas na društvenim mrežama

kontaktirajte nas!

Popratni program

11.-13.9.2020 / 11:00h / festivalski ured
kave s umjetnicima

Dan nakon izvedbe, družit ćemo s umjetnicima uz kavu i kroasane – dođite, pitajte ih sve što vas zanima o životu cirkuskih umjetnika!


11.9.2020 / 11:00h / Beton kino
pitch session u suradnji s Deskom Kreativne Europe

Upoznajte hrvatske cirkuske umjetnike i projekte/produkcije na kojima rade kroz kratke sedmominutne prezentacije!


11.9.2020. / 17:00h / Amfiteatar Doma mladih
tribina

U suradnji s Cirkoramom organiziramo tribinu o hrvatskoj suvremenoj cirkuskoj sceni i javnim kulturnim politikama!


11.9.2020. / 18:00 / Beton kino
dječji cirkuski film: Ernest i Celestine

Dovedite svoju djecu na ovaj predivni animirani film! Rezervacije mjesta: ovdje


Važno!

Kupnja karata omogućena je putem Entrio sustava – putem prodaje online i prodajnim mjestima: Dancing Bear (Dioklecijanova 6) i Ghetaldus (Marmontova 8 ili Trg braće Radić 10). Prodajna mjesta van Splita potražite na https://www.entrio.hr/outlets.

Radi preporuka u sprječavanju širenja COVID-19 bolesti potičemo vas da svoje karte kupite online.

Broj ulaznica je ograničen, a samo će manji broj biti dostupan za kupnju na ulazu, sat vremena prije početka predstave.

Festivalska ulaznica vrijedi za sve dane festivala i obuhvaća tri predstave s naplatom ulaska – “Instable”, “Bubble” i “Homenaje”.

Online prodaja ulaznica: od 31. kolovoza 2020 u 08:00.