O festivalu

Room 100

O festivalu

Festival neobičnih obitelji okupit će umjetnike iz četiri države kroz pet predstava koje će u intenzivnom trodnevnom programu publici prikazati vrhunske predstave cirkuskih obitelji iz cijele Europe. Nije slučajno da se ova karavana iskrcala baš u Splitu. Znaju za grad kroz više od 10 predanog godina rada suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 na razvoju cirkuske scene u Hrvatskoj, na Balkanu i šire.

Festival se svojom programskom selekcijom želi prezentirati kao okupljalište umjetnika i publike željne visoko kvalitetnih, inovativnih i angažiranih predstava suvremenog cirkusa. Prostori Ljetnog kina Bačvice i Gradskog kazališta lutaka Split poslužit će kao mjesta stvaranja intimnog odnosa između umjetnika i publike, one postojeće i one nove koja će se tek upoznati sa svijetom suvremene cirkuske umjetnosti, njezinim razvojem, značajem, žanrovima i trendovima.

Festival nosi naziv „Festival neobičnih obitelji“ referirajući se na kreativnu i složenu zajednicu cirkuskih umjetnika i njihove publike. Suvremena cirkuska umjetnost je puno više od same umjetničke forme. Specifični zahtjevi za fizičkom spremom, karakter interdisciplinarnosti između izvedbene i konceptualne umjetnosti, kao i uvjeti produkcije, često obilježavaju, ne samo rad, nego i život cirkuskih umjetnika. Iz tih razloga nastaje energična, intimna i prisna suradnja među članovima kolektiva. Magija cirkusa nastaje kada se ta energija prenese na publiku. Cilj ovog festivala je stvoriti upravo taj efekt i razbiti barijere između publike i izvođača, grada i cirkuskog šatora, obitelji kao zajednice i nužnosti. Granice tijela i uma zajedničke su svima, cirkuski umjetnici samo pretvaraju te granice u kreativni proces izražavajući kroz njih metafore svakodnevnog života. Svojim nazivom ovaj Festival prepoznaje složenost i intimnost svakodnevnih ljudskih odnosa te želi otvoreno razgovarati o svim različitim aspektima životnih odabira koje na kraju od svih nas čine „cirkusante“ u vlastitim okruženjima.

Antonia Kuzmanić, umjetnička direktorica Festivala

O nama

ROOM 100 je međunarodno nagrađivani suvremeni cirkuski kolektiv iz Splita osnovan od strane Antonije Kuzmanić i Jakova Labrovića 2010. godine. ROOM 100 bavi se produkcijom i distribucijom angažiranih predstava suvremenog cirkusa, performansa i ostalih umjetničkih radova kolektiva, upravlja HALOM 100 – rezidencijskim prostorom za istraživanja u suvremenoj cirkuskoj umjetnosti, ugošćuje međunarodne suvremene cirkuske umjetnike na izvedbama predstava, rezidencijama i radionicama, realizira program filmskih projekcija “Kino Cirkus” u šest hrvatskih gradova, dovodi suvremeni cirkus u manje otočke zajednice i gradove u Dalmatinskoj zagori, Gorskom kotaru i Hrvatskom zagorju kroz projekt “Cirkus na margini” i provodi niz drugih projekata za razvoj publike u sektoru umjetnosti suvremenog cirkusa. ROOM 100 je partner na projektima “CIRCUS WITHOUT CIRCUS” i “circusnext PLaTFoRM” koji se sufinanciraju od strane Europske komisije kroz program Kreativne Europe te je članica Circostrada mreže (Antonia Kuzmanić članica je upravnog odbora Circostrade).

Tko je tko


Antonia Kuzmanić
Umjetnička direktorica i izvršna producentica


Jakov Labrović
Asistent selekcije programa


Ana Nevešćanin
PR i ured za goste


Jere Kuzmanić
Asistent produkcije i vizualni identitet


Maša Borović
Asistentica produkcije


Franko Sardelić
Glavni tehničar festivala


Domagoj Šoić
Tehničar festivala


Griša Kuzmanić
Dijete festivala

važne obavijesti