O festivalu

neobičnE obitelji

Izrazito smo sretni što vas možemo pozvati na 4. izdanje Festivala neobičnih obitelji u Split. Ovo festivalsko izdanje je posebno jer smo u sklopu festivala domaćini godišnje skupštine Circostrade, glavne europske mreže za suvremeni cirkusa i umjetnosti u javnom prostoru. Počašćeni smo povjerenjem koordinacijskog tima mreže i samih članova mreže i uzbuđeni zbog izazova da skupštinu ugostimo u Splitu, na marginama cirkuskog sektora.

Ovogodišnje festivalsko izdanje organizirano je u suradnji triju organizacija koje više od pet godina intenzivno surađuju i rade na razvoju suvremenog cirkuskog sektora u regiji gdje izazovi ili krize nisu ništa novo. To je konstantno stanje u kojem radimo i stvaramo. Da bi nadišli ove uvjeta rada, suvremene cirkuske organizacije ROOM 100 iz Splita, Cirkusfera iz Beograda i Cirkorama iz Zagreba dijele vrijednosti bottom-up, peer-to-peer i međuovisnog pristupa kreaciji, produkciji i prezentaciji što rezultira specifičnom mješavinom improvizacije, pouzdanosti, otpornosti i solidarnosti. Čak i prije pandemije, rad u zemljama u kojima nedostaje kontinuirana podrška razvoju suvremnog cirkusa i umjetnosti u javnom prostoru, međusobna potpora i stalna interakcija regionalnih aktera bila je alat za dugoročni razvoj i stvaranje novih generacija umjetnika, kroz poslovanje s ograničenim prostornim i financijskim resursima.

U ovom festivalskom izdanju potrudili smo se predstaviti vam panoramski pregled lokalne i regionalne suvremene cirkuske produkcije, a osim toga, i uvid u zajednicu, okruženje i okolnosti u kojima nastaju i izvode se suvremene cirkuske predstave na ovim prostorima. S 19 predstava iz 8 zemalja i 44 umjetnika, sastavili smo program koji nudi pravi uvid u hrvatski i regionalni krajolik cirkuske umjetnosti s jakom dozom humora i začinom melodrame. Festival se uglavnom odvija u šatoru CirkoBalkane u lučici Zenta. Ovo je prvi put da splitska publika može uživati u suvremenim cirkuskim predstavama u šatoru. Sve lokacije na kojima se izvode predstave nalaze se van centra grada.

Programiranjem daleko od epicentra turizma, uz vođene šetnje i kritička promišljanja, ističemo fenomen prekomjerne turistifikacije u kojem su Split i regija utopljeni. Utjecaj turizma na svakodnevni život lokalnog stanovništva potaknuo nas je da postavimo kritično tlo i za promišljanje vlastite prakse kao i praksi europske cirkuske scene. Osim velikog uvažavanja svih kolektivnih i pojedinačnih napora da se ovo umjetničko područje učini vidljivim i inovativnim, pojavljuju se i novi trendovi u proizvodnji koji su često daleko od održivih i inkluzivnih, na primjer, enormne produkcije s pretjeranim ekološkim otiskom koja je daleko od jednostavnosti kojima nam je ustvari potrebna jer živimo u različitim (financijskim, tehničkim i društvenim) stvarnostima. Sve to stvara neravnotežu, tj. odnose periferije i centra te odmiče cirkus od lokalne i neposredne publike. Ali umjesto inzistiranja na ravnoteži, prihvatimo različitost i uzajamnost. Zaplešimo s neizvjesnošću i uživajmo zajedno u ovom posebnom izdanju festivala!

—  Antonia Kuzmanić

POKRETAČI festivala

ROOM 100 je međunarodno nagrađivani suvremeni cirkuski kolektiv iz Splita osnovan od strane Antonije Kuzmanić i Jakova Labrovića 2010. godine. ROOM 100 se bavi produkcijom i distribucijom angažiranih predstava suvremenog cirkusa, performansa i ostalih umjetničkih radova kolektiva, upravlja HALOM 100 — rezidencijskim prostorom za istraživanja u suvremenoj cirkuskoj umjetnosti, ugošćuje međunarodne suvremene cirkuske umjetnike na izvedbama predstava, rezidencijama i radionicama, realizira program filmskih projekcija “Kino Cirkus” u šest hrvatskih gradova, kroz projekt “Cirkus na margini” dovodi suvremeni cirkus u manje otočke zajednice i gradove u Dalmatinskoj zagori, Gorskom kotaru i Hrvatskom zagorju te provodi niz drugih projekata za razvoj publike u sektoru umjetnosti suvremenog cirkusa. Uz to, ROOM 100 je partner na projektima “CIRCUS WITHOUT CIRCUS” i “circusnext PLaTFoRM” koji kroz program Kreativne Europe sufinancira Europska komisija te je članica Circostrada mreže (Antonia Kuzmanić članica je upravnog odbora Circostrade od 2018. godine).

Tko je tko

ANTONIA KUZMANIĆ
Umjetnička direktorica i izvršna producentica

JADRANKA ŽINIĆ MIJATOVIĆ
Selektorica programa i izvršna producentica

NIKOLA MIJATOVIĆ
Selektor programa i izvršni producent

MILAN MANIĆ
Selektor programa i izvršni producent

JAKOV LABROVIĆ

MAŠA BOROVIĆ

JERE KUZMANIĆ

MIA BRADIĆ
Koordinatorica programa u Razredu Doma mladih

FRANKO SARDELIĆ
Glavni tehničar festivala

DOMAGOJ ŠOIĆ
Glavni tehničar festivala

GRIŠA KUZMANIĆ
Dijete festivala